Den här webbplatsen har begränsat stöd för din webbläsare. Vi rekommenderar att du byter till Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

Hudvårdsprodukter snabbkurs

Hudvårdsprodukter crash course

En hudvårdsrutin kan bestå av en eller flera produkter. Hur många produkter du väljer att inkorporera i din rutin är helt upp dig till dig, din hud, din livsstil och behov. Nedan listas de vanligaste kategorierna av hudvårdsprodukter med information om vad de är, hur de fungerar, dess syfte och användningsområde för att guida dig genom hudvårdsdjungeln.

Rengöring

Kommer i olje, mjölk, gel, skum eller krämform beroende på hudtyp. Ta bort smuts, smink, solskydd och andra partiklar från huden i syfte att rengöra och förbereda huden för kommande produkter. Används morgon + kväll, varje dag.

Exfoliering

Mekanisk exfoliering i form av små korn eller verktyg, eller kemisk exfoliering med enzymer eller syror. Avlägsnar döda hudceller från hudytan vilket ger en förfinad och mjukare hudyta. Ger “glow” till en matt eller lysterfattig hud samtidigt som efterföljande produkter får lättare att penetrera huden. Används generellt 1-3 gånger i veckan beroende på hudtyp och känslighet.

Ansiktsvatten

Återställer hudens pH-värde som ligger runt 4,5-5,5 på pH-skalan. Beroende på innehåll kan en toner ha andra effekter som återfuktning till exempel. Används generellt sätt varje morgon + kväll efter rengöring eller exfoliering.

Serum

Högkoncentrerad produkt av en specifik aktiv ingrediens, t.ex. hyaluronsyra, C-retinol Jag syftar till att eftersträva ett specifikt tillstånd. Används generellt sätt varje dag antingen morgon och/eller kväll, men ingrediensval kan påverka användningsfrekvensen.

Väsen

Hybrid av ett serum och ansiktsvatten, något flyktigare konsistens än ett serum men oftast med mer fokus på fukt och barriärstärkande ingredienser som glycerin, ceramider, hyaluronsyra, niacinamid, vitaminer och antioxidanter mm Kan användas varje dag morgon och kväll.

Mask

En ansiktsmask kommer i många olika utföranden som till exempel lermask, sheetmask, gelmask etc. En mask fokuserar oftast på ett specifikt till exempel att återfukta, matta ner eller ge lyster till huden. Beroende på typ av mask och dess innehåll kan användas dagligen eller mer sällan men generellt sett så kan en mask till användning användas 1-3 gånger i veckan.

Ögonkräm

Huden runt ögonen är den tunnaste och känsliga huden vi har och kräver oftast andra ingredienser än övriga ansiktet. Beroende på tillstånd kan en ögonkräm besitta olika funktioner som avsvällande, uppljusande, kylande eller föryngrande. Används varje dag morgon och kväll.

Dag/Nattkräm

Är oftast fuktgivande och mjukgörande för att smörja, vårda och ge huden näring. En dagkräm kan innehålla SPF medans en nattkräm kan vara något rikare i konsistensen. Beroende på produktinnehåll kan de ha andra effekter. Används varje dag, morgon eller kväll.

Solskydd

Kanske den viktigaste produkten av alla, för alla. SPF 30-50 ger ett 98% är det vi rekommenderar att du använder en SPF-produkt. Skyddar huden mot skadliga UVA och UVB-strålar från solen, i genom fönster, teknikapparater med mera. Skyddar mot potentiell hudcancer, förtida åldrande, pigmentering, rynkor och fina linjer och bidrar till hudens allmänna hälsa. Används som absolut sista produkt i din hudvårdsrutin på morgonen.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →