This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Skillnaden på kemisk och mekanisk exfoliering

Skillnaden på kemisk och mekanisk exfoliering

Exfoliering - du läser, ser och hör det ordet överallt. Eller så är det första gången du stöter på ordet här och nu. Exfoliering skrivs oftast i hud- och kroppsvårds sammanhang tillsammans med ord som “kemisk eller mekanisk exfoliering”, men vad betyder det egentligen att exfoliera huden och vad är skillnaderna mellan de kemiska och mekaniska exfolieringsmetoderna?

I denna guide reder vi ut alla dessa frågor och de olika teknikerna, dess innebörd och funktion på huden.

Vad betyder exfoliering?

Exfoliering betyder att “avlägsna döda hudceller från hudytan”.

Vår överhud består av flera lager keratiniserade / döda hudceller och fungerar som skydd som utgör en del av hudens barriär mot vår yttre miljö. Våra döda hudceller är alltså en del av hudens naturliga försvarsmekanism. Men döda hudceller kan också ge upphov till en torr hud som känns fnasig, stram och ser matt och grå ut. Att skonsamt exfoliera huden ett par gånger i veckan gör att huden ser hälsosam, återfuktad och frisk ut. Exfoliering banar också vägen för efterkommande produkter som appliceras på huden som serum eller body lotions. Det är också i samband med exfoliering man får det där eftertraktade “glowet” eller lystern översatt till svenska.

Vad är skillnaden på kemisk och mekanisk exfoliering?

Kemisk Exfoliering

Sker med hjälp av aktiva ingredienser som i kontakt med din hud bildar en kemisk reaktion vilket får huden att släppa från sig döda hudceller snabbare än normalt. Aktiva ingredienser som exfolierar huden är enzymer eller syror.

Exempel på aktiva ingredienser i kemiska exfolieringar är:

Enzymer är proteiner från växter som skonsamt exfolierar den allra känsligaste huden. Vanliga enzymer är papain från papaya och bromelain från ananas som varsamt löser upp bindningarna mellan de döda hudcellerna.

PHA-syra en mild syra som passar en känsligare hudtyp. Den exfolierar samtidigt som den återfuktar huden. Det är en passande syra att börja med om man är ny inför kemisk exfoliering.

AHA-syror är vattenlösliga syror som passar en torrare eller mogen hudtyp. Kanske har du hört talas om mjölksyra, glykolsyra, citronsyra, mandelsyra? Alla är olika varianter av AHA-syror som exfolierar huden och beroende på vald syra verkar de också återfuktande samt utjämnande på struktur och hudton.

BHA-syra är en oljelöslig syra som passar en kombinerad eller fetare hudtyp med ett överskott av talg (olja). En hud med underliggande plitor, finnar, pormaskar eller inåtväxta hårstrån gynnas av BHA-syrans upplösande och antibakteriella + antiinflammatoriska egenskaper. BHA-syra kallas även för salicylsyra och avser samma ingrediens.

Kemisk exfoliering tips: 

- Introducera långsamt. Viktigt att tänka på när du börjar introducera nya produkter och framförallt syror i din hudvårdsrutin är att börja sakta genom att använda produkten endast ett par gånger i veckan till en början.

- Applicera på kvällen, börja med en kväll i veckan och se hur huden reagerar. Öka successivt upp användandet vecka för vecka med några dagars mellanrum.

- SPF30-50. Vissa syror gör huden mer solkänslig, applicera därför alltid ett solskydd på dagen för att motverka solskador, pigmenteringar och för den allmänna hudhälsan.

- Blanda inte syror från olika märken. Produkterna kan slå ut varandra eller bilda en negativ reaktion.

- Fukt och näring. Efter exfoliering är huden mer mottaglig för efterkommande produkter, så mätta huden ordentligt med fuktgivande serum, essence eller krämer anpassade efter din hudtyp.

Mekanisk exfoliering:

Sker med hjälp av fasta material eller ett verktyg i kontakt med din hud. Till exempel korn från socker eller salt i en skrubb, en borste eller en vante.

Beroende på materialval och verktyg kan en mekanisk exfoliering kännas mer rivig och aggressiv mot huden. Oftast lämpar sig skrubbvantar och borstar bättre för kroppen då huden är tjockare och tåligare där än i ansiktet. Friktionen blir likt massage från dessa verktyg och är oftast så stimulerande på huden att de också ökar blod- och lymfcirkulationen i huden.

Hur vet jag vad vilket alternativ som är bäst för mig och min hud?

Det gäller att identifiera och lära känna din egen hud och framförallt dess känslighet när det kommer till beröring, friktion och produktinnehåll. Oftast fungerar en kombination av både kemisk och mekanisk exfoliering bra. Börja smått om du känner dig osäker och testa dig fram vad som känns bäst för dig och din hud. Se rekommendationerna utifrån respektive hudtyp nedan.

Känslig hud - En enzympeeling eller ett mjukare verktyg är det absolut skonsammaste alternativet när det kommer till att exfoliera en känslig hud. Beroende på om din hud är genetiskt känslig eller tillfälligt blivit sensibiliserad så bör du överväga om du bör exfoliera överhuvudtaget. En känslig hud har nedsatt barriärfunktion, och det är barriären som framförallt påverkas under exfolieringen. En person med atopisk hud som lider av eksem eller dermatit bör rådgiva med sin hudläkare vilka alternativ som är bäst.

Normal hud - En enzympeeling, ett skrubbverktyg eller en kemisk exfoliering med AHA-syror passar en normal hud. Men den normal hudtypen ska man uppskatta och ta hand om då det är ett kvitto på att din hudhälsa är god och självförsörjande. Kanske behöver du inte så mycket extern exfoliering egentligen?

Torr hud: Ett mekanisk exfolieringsverktyg alternativt en kemisk exfoliering med AHA-syror, antingen var för sig i rotation eller i kombination med varandra passar en torr hud. Men minst lika viktigt för den torra huden är att mjukgöra den med återfuktande, närande och mjukgörande serum eller krämer efter exfolieringen. 

Oljig hud: I första hand en kemisk exfoliering med BHA-syra alternativt ett mekaniskt exfolieringsverktyg i kombination passar en oljigare hudtyp. Denna hudtyp har en överproduktion av olja, för att balansera detta vänder vi oss till den oljelösliga syran salicylsyra som tränger ner i porerna och lösgör det sega talget som kan orsaka finnar, pormaskar eller inåtväxta hårstrån. Vi rekommenderar Folisan som innehåller denna verksamma ingrediens och går att applicera både på kropp och ansikte.

Hur ofta ska man exfoliera huden?

Beroende på om exfolieringen sker i ansiktet eller på kroppen skiljer det sig lite åt på grund av att huden har olika tjocklek i ansiktet jämfört med kroppen. Man bör också ta hänsyn till de olika hudtyperna och anpassa intervallet utifrån dessa. Ju grövre och ju tåligare hud desto oftare kan man exfoliera och ju tunnare och känsligare hud desto mer sällan. Testa dig fram eller ta hjälp av våra hudterapeuter som kan fastställa din hudtyp och ge individuella rekommendationer därefter.

Generellt så rekommenderar man att exfoliera huden i ansiktet 1-3 gånger i veckan. Många gör misstaget att exfoliera ansiktet alldeles för ofta vilket sliter på hudbarriären och kan göra den mer irriterad, blossande och resultera i utbrott av finnar. Testa dig fram och var uppmärksam på hur din hud reagerar.

Huden på kroppen som är något grövre och tåligare klarar av en lättare daglig exfoliering eller en mer grundlig exfoliering 2-3 gånger i veckan.

Har du fler frågor eller funderingar gällande kemisk eller mekanisk exfoliering? kontakta oss eller boka en gratis konsultation. 

Du vet väl att vi erbjuder gratis konsulationer inom alla våra behandlingsområden? Vi svarar på dina hudfrågor gällande ansiktet, kroppen, hårborttagning samt fransar och bryn.
Boka din kostnadsfria konsultation här.

 

← Older Post Newer Post →