This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Finnar i bikinilinjen? Här är en lösning

Finnar i bikinilinjen? Här är en lösning

Röda prickar som kliar och svider? Inåtväxta hårstrån, finnar och ojämn hudton efter rakning, vaxning eller bara helt spontant? They can be a pain in the ass, literally.


Alla dessa tillstånd kan uppstå i våra intima områden som ett resultat av hårborttagning som rakning, vaxning, epilation, plockning eller friktion. Håret har ett syfte på kroppen och vill helst inte avlägsnas, det finns trots allt där för att skydda våra känsligaste kroppsdelar. Därför behöver du aldrig känna att dessa tillstånd är onormala, istället är det en helt normal reaktion från hudens direkta försvar. Detta betyder inte att du måste sluta ta bort håret för att slippa problemen. Utefter våra personliga preferenser vill vi vid vissa tillfällen ta bort hår på vissa kroppsdelar. 

I denna guide får du tips och råd om hur du kan förebygga plitor och inåtväxta hårstrån, behandla de problem som är aktiva och lindra en irriterad hud. Med rätt rutin och hudvård för kroppen kommer problemen reduceras och även jobba förebyggande så att de inte kommer tillbaka i framtiden.

Ser din bikinilinje ut såhär?

inåtväxande hår

Då rekommenderar vi att du läser vidare.

“Hårborttagning är ett moment som många inte tar hänsyn till när det kommer till före- och eftervård utan ett moment som lätt sker “i all sista minuten” och kort därpå åker ett par jeans på.”

Varför uppstår hudirritationer och varför får vi finnar på kroppen?

Termen hudirritation är extremt bred och kan innefatta ett uppslag av flertal bakomliggande orsaker. Vi kommer främst att fokusera på den typ av irritation och utbrott som uppstår på huden i de intima områdena som bikinilinjen och rumpa, men kan appliceras på alla kroppsdelar där hårborttagning sker.

Anledningen till att huden blir irriterad beror på att hudbarriären blivit skadad. Teknisk sett är hårborttagning ett sätt att exfoliera huden, alltså avlägsna något från ytan, i första hand hårstrån men också hud. Hårborttagning är ett moment som många inte tar hänsyn till när det kommer till före- och eftervård utan ett moment som lätt sker “i sista minuten” och kort därpå åker ett par jeans på. Att förfina sin rutin kan göra stor skillnad på huden.

Anledningar till att huden där nere blir irriterad:

  • Friktion + för tighta kläder.

  • Huden har inte förberetts på korrekt sätt.

  • För låga försiktighetsåtgärder kring hårborttagningen. 

  • Eftervården är bristfällig.

  • Hormonella faktorer.

Friktion + för tighta kläder - Undvik syntetmaterial och åtsittande jeans. Huden kan inte andas om material ligger an och konstant rubbas mot huden. Leta efter underkläder i ekologisk bomull eller bambu och löst sittande byxor.

Huden har inte förberetts inför hårborttagning på ett korrekt sätt - Hudvårdsrutinen innan och efter rakning är nyckeln till en hälsosam hud och bör prioriteras för att motverka potentiell irritation.

Vi rekommenderar att förbereda huden på följande sätt inför hårborttagning.

1. Exfoliera området med en skrubb, vante eller borste. Exfoliering avlägsnar döda hudceller från hudytan som kan täppa till porerna där hårstråna fäster. Genom att avlägsna dessa förbereds huden på ett skonsamt sätt och gör så att hyveln eller vaxet når närmre huden.

2. Skydda huden med en olja, rakskum eller annan produkt som bildar en skyddande och vårdande hinna mellan hud och ditt hårborttagningsverktyg.

3. Rena verktyg. Använd alltid en ny och fräsch hyvel och rengör pincetter, saxar och andra verktyg som du arbetar med. Rena verktyg garanterar att inga potentiella bakterier, gamla hudceller eller dammpartiklar fäster i huden.

4. Tänk på anatomin. Raka, vaxa eller plocka håret i den riktning håret växer, det är skonsammare mot huden. 

5. Spegla dig själv. Ha en spegel nära till hands för att se vart du jobbar så du inte riskerar att skada dig själv och den känsliga huden där nere.

Eftervården är särskilt viktig då huden är extra mottaglig för yttre påfrestning som skulle kunna skada eller irritera den. Produkter som fokuserar på att lugna, reparera och skydda huden är optimala, helst parfymfria för att minimera irritation.

För att lugna en röd och irriterad hud rekommenderar vi produkter med lugnande och reparerande ingredienser som Aloe vera, Allantoin eller Vitamin B5.

För att behandla inåtväxta hårstrån eller finnar rekommenderar vi produkter med exfolierande och talgupplösande egenskaper som Salicylsyra även kallat BHA-syra eller i vissa fall retinolprodukter.

Folisan är en produktrekommendation för att få bukt på just finnar och inåtväxta hårstrån på kroppen. Med salicylsyra som aktiv ingrediens tränger den ner i porerna där den lösgör och rengör från talg samtidigt som den skapar en utförsgång för eventuella intåväxta strån och talg att ta sig ut. Salicylsyra är också antiinflammatoriskt och rodnadsdämpande. 

Låt huden andas. Planera in din hårborttagningsrutin till kvällen, bär rena, lösa och luftiga byxor och låt huden vila och reparera sig själv under natten.

Hormonella kopplingar. Vi ska inte heller ignorera det faktum att dessa tillstånd kan uppstå trots att vi inte rakar, vaxar eller sköter huden enligt regelboken. Finnar på rumpan eller känsligheter i huden kan uppstå spontant eller i samband med hormonella kroppsförändringar som under och efter graviditet, preventivmedel, sjukdomar eller bara när livet skiftar som det gör. Försök identifiera anledningen till att din hud reagerar som den gör.

Känns det krångligt? Du är varmt välkommen att boka din hudkonsultation hos oss på Bare Solutions.

← Older Post Newer Post →