This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Varför blir huden torr på vintern?

Varför blir huden torr på vintern?

En av anledningarna till att huden blir så torr och fnasig på vintern är för att luften ute blir torrare vilket direkt påverkar hudens barriär och hälsa. Samtidigt höjer vi upp värmen inomhus på element, tänder brasor och liknande för att kompensera för värmeförlusten vilket även det torkar ut huden. Om vi inte anpassar hudvården efter klimatet ute kan huden upplevas torr, stram och kliande.

Den fukt som finns i vår hud avdunstar genom en process som kallas transepidermal vattenförlust, oavsett årstid sker denna process. För att motverka att huden torkar ut mer än nödvändigt på vintern är det barriärstärkande produkter man bör addera till sin rutin under vinterhalvåret.

Hudbarriären - vad är det?

Bare solutions hudanatomi

Hudbarriären är det allra yttersta skikt som har direktkontakt med din omgivning. Kortfattat är hudbarriären gjort av döda hudceller som skyddar dig mot bakterier, friktion, yttre skador, väder och vind, fungerar som reflex och beröringsstimuli med mera. Hudens barriär består av ett skikt av lipider(hudegna fetter), vatten, goda bakterier och döda hudceller tillsammans med hårstrån som mynnar ur porerna. Om du exfolierar/peelar huden för mycket kan hudbarriären också bli skadad och huden bli uttorkad.

Beroende på hudtyp har du mer eller mindre av hudegna fetter och vätska som smörjer och återfuktar huden naturligt. 

Den torra hudtypen har lägre halter av framförallt oljor i huden och är därför mer utsatt under vinterns kalla månader. 

En känslig hudtyp har många gånger en skadad eller intakt barriär rent genetiskt, eller reagerar starkt på kyla och värme.

Den oljiga hudtypen har ett överskott av olja vilket kan innebära ett bättre barriärskydd. 

En normal hudtyp har en perfekt balans mellan fukt och fett, varken ett under- eller överskott.

Oavsett hudtyp kan huden upplevas annorlunda vid årstidernas skiftningar och framförallt bli yttorr men den torra och känsliga hudtypen är därmed mer benägen att bli än mer uttorkad.

Skillnaden på yttorrhet och torr hud. En yttorr hud innebär att överhuden saknar fukt och vätska och visar sig genom att hudbarriären kan se ut som en linjerad film eller hinna som kan ge huden ett stramt utseende och känsla. Det kan vara ett tecken på för mycket exfoliering/peelande på huden eller att luften i vår miljö är torrare. En torr hud däremot saknar även olja i läder- och underhuden och har sämre elasticitet och spänst.

Hur du tar reda på om huden är yttorr: På rengjord hud, kläm försiktigt ihop huden mellan tumme och pekfinger, om huden bildar som en genomskinlig linjerad hinna som kvarstår när du släpper huden är du med största sannolikhet yttorr. Du behöver addera mer fukt i form av hyaluronsyra, squalene samt ceramider och glycerin till huden. 

Hur åtgärdar man vinterhuden?

Tips 1: Exfoliera huden 1-3 ggr/veckan. Läs mer om exfoliering här.

Tips 2: Fokusera på att addera fukt men också fett till huden. T.ex. Dermalogica Circular Hydration Serum och Melting Moisturize Masque. 

Melting Moisture Maque Dermalogica

 

 

 

 

 

 

 

Tips 3: Lager på lager. Exfoliering - serum - kräm/body lotion - olja. I denna ordning bör du applicera dina ansikts- eller kroppsprodukter om du vill jobba i flera skyddande lager.
Addera även flera lager kläder för att skydda huden extra. Återfukta huden flera gånger per dag under de kallaste månaderna.

Tips 4: Drick mycket vatten, ät mycket frukt och grönsaker och hälsosamma omega-fetter. En balanserad kost gynnar dina celler och vitala organ, när ditt inre mår bra mår strålar även huden annorlunda. 

Tips 5: Applicera en s.k. “Barriärkräm” eller “klimatkräm” i hela ansiktet eller mest utsatta områden som näsa, näsvingar, mungipor etc innan du går ut i hårt klimat som i skidbacken t.ex. Barriärkrämen är formulerad i en rik konsistens som bildar en skyddande och vårdande hinna. T.ex. Eneoemey Repair Cream med Squalene, Aloe Vera, Niacinamid och Glycerin.

 

Vill du ha hjälp och råd gällande din hud är du varmt välkommen att kontakta oss via en kostnadsfri konsultation. Boka här.

 

← Older Post Newer Post →