This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.

Hudvårdsprodukter crash course

Hudvårdsprodukter crash course

En hudvårdsrutin kan bestå av en eller flera produkter. Hur många produkter du väljer att inkorporera i din rutin är helt upp dig till dig, din hud, din livsstil och behov. Nedan listas de vanligaste kategorierna av hudvårdsprodukter med information om vad de är, hur de fungerar, dess syfte och användningsområde för att guida dig genom hudvårdsdjungeln.

Rengöring

Kommer i olje, mjölk, gel, skum eller krämform beroende på hudtyp. Tar bort smuts, make-up, solskydd och andra partiklar från huden i syfte att rengöra och förbereda huden för kommande produkter. Används morgon + kväll, varje dag.

Exfoliering

Mekanisk exfoliering i form av små korn eller verktyg, eller kemisk exfoliering med enzymer eller syror. Avlägsnar döda hudceller från hudytan vilket ger en förfinad och mjukare hudyta. Ger “glow” till en matt eller lysterfattig hud samtidigt som efterföljande produkter får lättare att penetrera huden. Används generellt 1-3 gånger i veckan beroende på hudtyp och känslighet.

Ansiktsvatten

Återställer hudens pH-värde som ligger runt 4,5-5,5 på pH-skalan. Beroende på innehåll kan en toner ha andra effekter som återfuktning till exempel. Används generellt sätt varje morgon + kväll efter rengöring eller exfoliering.

Serum

Högkoncentrerad produkt av en specifik aktiv ingrediens, t.ex. hyaluronsyra, C-vitamin eller retinol I syfte att fokusera på ett specifikt tillstånd. Används generellt sätt varje dag antingen morgon och/eller kväll, men ingrediensval kan påverka användsningsfrekvensen.

Essence

Hybrid av ett serum och ansiktsvatten, något flyktigare konsistens än ett serum men oftast med mer fokus på fukt och barriärstärkande ingredienser som glycerin, ceramider, hyaluronsyra, niacinamid, vitaminer och antioxidanter m.m. Kan användas varje dag morgon och kväll.

Mask

En ansiktsmask kommer i många olika utföranden som till exempel lermask, sheetmask, gelmask etc. En mask fokuserar oftast på ett specifikt tillstånd till exempel att återfukta, matta ner eller ge lyster till huden. Beroende på typ av mask och dess innehåll kan de användas dagligen eller mer sällan men generellt sett så kan en mask till fördel användas 1-3 gånger i veckan.

Ögonkräm

Huden runt ögonen är den tunnaste och känsligaste huden vi har och kräver oftast andra ingredienser än övriga ansiktet. Beroende på tillstånd kan en ögonkräm besitta olika funktioner som avsvällande, uppljusande, kylande eller föryngrande. Används varje dag morgon och kväll.

Dag/Nattkräm

Är oftast fuktgivande och mjukgörande för att smörja, vårda och ge huden näring. En dagkräm kan innehålla SPF medans en nattkräm kan vara något rikare i konsistensen. Beroende på produktinnehåll kan de ha andra effekter. Används varje dag, morgon eller kväll.

Solskydd

Kanske den viktigaste produkten av de alla, för alla. SPF 30-50 ger ett 98% skydd är det vi rekommenderar om du använder en SPF-produkt. Skyddar huden mot skadliga UVA och UVB-strålar från solen, in genom fönster, teknikapparater med mera. Skyddar mot potentiell hudcancer, förtida åldrande, pigmenteringar, rynkor och fina linjer och bidrar till hudens allmänna hälsa. Används som absolut sista produkt i din hudvårdsrutin på morgonen.

← Older Post Newer Post →