Allt du behöver veta om hårborttagning med laser.

Vad är laser-hårborttagning?

Även om tekniken bakom hur laser används för att bli av med oönskad hårväxt är mycket avancerad är teorin relativt lättförklarad. I grund och botten handlar det om att laser (alltså extremt koncentrerat ljus) skickas genom det yttersta hudlagret för att sedan kollidera med en hårsäck precis där under.

Det ljus som träffar hårsäcken är bra mycket varmare än vad hårsäcken egentligen orkar med. Detta resulterar i att hårsäckens förmåga att producera hårstrån försämras avsevärt. Desto fler laserbehandlingar som utförs på samma yta av hårsäckar, desto mindre hårstrån klarar hårsäckarna av att producera. Svårare än så är det egentligen inte.

Givetvis finns det dock en del saker som är bra att känna till om själva behandlingen. Så innan du slänger dig på boka knappen – skumma gärna igenom texten nedanför!

Är laser och IPL samma sak?

Om du precis börjat utforska hårborttagningsdjungeln har du säkert stött på begreppet IPL (Intense Pulsed Light) – som precis som laser också är en teknik för att ta bort hår med hjälp av ljus. De två teknikerna skiljer sig dock åt på så sätt att IPL helt enkelt inte använder laserteknik för att skicka ut ljuset.

Grundidén är däremot ungefär densamma hos de båda teknikerna. IPL använder starkt och snabbt pulserande ljus för att värma upp ett hudområdes hårsäckar. Värmen gör sedan att hårsäckarnas förmåga att producera hårstrån försämras.

Vilken teknik är bäst?

Den största skillnaden de båda teknikerna emellan är att hårborttagning via laser i regel kräver färre behandlingar än hårborttagning med IPL-teknik. Detta kommer sig helt enkelt av att lasern är mer precis och kan ställas in att arbeta på ett exakt djup. Eftersom laser-tekniken är mer exakt är det även väldigt ovanligt att behandlingar orsakar några som helst former av värmerelaterade skador, något som istället är relativt vanligt förekommande för IPL-behandlingar.

Den laser vi använder hos bare solutions kombinerar även laserljuset med en ytterligare teknik där radiovågor (RF) används för att värma upp huden. Något som gör det lättare för laserljuset att tränga ned till hårsäcken.

Spelar hud- och hårtyp någon roll?

Till skillnad från IPL är hårborttagning med laser mycket mer effektiv för flera olika hud- och hårtyper. Så egentligen spelar det ingen roll om du har mörk hy och ljusa hårstrån, ljus hy och mörka hårstrån eller någon annan kombination.

Tidigare har det varit svårare att behandla personer med mörkare hy framgångsrikt då mörka hudpigment är svårare för laserljuset att tränga igenom. I och med introduktionen av RF-tekniken i behandlingen är detta dock inte längre ett problem. Samma sak gäller också för den gamla skrönan att riktigt ljusa eller grå hårstrån skulle vara omöjliga att bli av med. Lasern tar faktiskt kål på det mesta.

Gör det ont att ta bort hår med laser?

Man skulle lätt kunna tro att det gör väldigt ont att värma hårsäckar så pass mycket att de slutar fungera. Faktum är dock att det i regel inte gör ett dugg ont att behandla oönskad hårväxt med laser (och RF).

Detta beror dels på att värmen är koncentrerad till en så pass liten yta men framförallt att lasermunstycket också effektivt kyler den del av huden som behandlas. Tillsammans med detta använder vi hos bare solutions även ultraljudsgel för att skapa ytterligare en kylande effekt.

Hur lång tid tar det innan jag är hårfri?

En långdragen sägen många företag inom skönhetsbranschen gärna håller vid liv är att hårborttagning via laser alltid är ett snabbt och permanent sätt att bli av med all sin oönskade hårväxt. Det är fel och du blir sällan hundra procent hårfri.

Resultaten av hårborttagning med laser (och med vax också för den delen) är alltid olika från person till person. Hur effektiv behandlingen faktiskt är beror på en mängd faktorer såsom hudtyp, hårtyp, hårtillväxt, tjockhet på hårstrån med mera.

På detta sätt skiljer sig även antalet behandlingar som behöver utföras för att bli så hårfri du önskar. Många känner sig nöjda med behandlingen efter 6-8 tillfällen. Andra behöver upp till 10-15 behandlingar för att uppnå sitt önskade resultat.

Fair enough! Hur bokar jag?

I och med att förutsättningarna för laser-hårborttagning skiljer sig så pass mycket från person till person börjar alla våra behandlingar med en konsultation. I denna går vi igenom dina önskemål och ger tips och råd utifrån våra erfarenheter kring de bästa behandlingsmöjligheterna.

Bokar din konsultation gör du via vår online-bokning!

Vi ses snart! Pew pew! (alltså laserljud)

Era kunder då, är de nöjda?

Jo men det verkar faktiskt så! Vi arbetar alltid med att vara så öppna och ärliga det bara går med den information vi ger ut kring hårborttagning. Både när det gäller förhoppningar och förväntade resultat, hela vägen till hur själva behandlingarna går till, vilket resultat de kan ge och givetvis vilka våra kunders upplevelser av behandlingarna är. Har du frågor, funderingar eller andra tankar är du mer än välkommen att kontakta oss! (ps. vi svarar snabbast via mejl → hello@baresolutions.se)

Testat Doris (vår lasermaskin heter Doris. bares anm.) för första gången och vi kommer dejta många gånger! Ni är alltid så proffsiga!

Snabb och förvånansvärt smärtfri vaxning/laser. Trevlig personal som är måna om kunderna och god kunskap i sitt yrke. Man som kvinna, erfaren som nybörjare, alla får en bra upplevelse.

Mattias D

En kickass approach! Inte nog med att de tar sig an din hud, de kryper på något sätt under den också. Varmt bemötande i kombo med proffsighet och utlovat resultat! Go see! Nu!

Jonas O

Har provat Doris (återigen, vår lasermaskin. bares anm.) två gånger nu, med fyra veckors intervall. Behandlingen känns som små elektriska stötar och på vissa områden känns det mer men det går över på en sekund (tycker vaxning är mer smärtsamt). Är förvånad över att jag såg resultat redan efter första behandlingen - längtar tills nästa besök! Väl investerade pengar, rekommenderas starkt!

Camilla H